Aanstaande zaterdag vinden in Leiden, op ‘De Bult’, de districtskampioenschappen veldrijden voor Noord- en Zuid-Holland plaats. Bij de Amateurs en de Masters is De Amstel traditioneel goed vertegenwoordigd. Een vooruitblik:
Amateurs.
Bij de Amateurs prijken een kleine 30 renners op startlijst. Favoriet is Alex de Kraker. Deze coureurs van WTOS Delft stond in Montfoort nog naast de winnaar op het podium. Ook de landelijke rijdende Piet ‘Buxus’ Smits uit Hazerswoude Dorp maakt grote kans op een podiumplek. Maar met welke cartouche zal wegcoureur Hans van Eijk voor de dag komen? En waartoe is Udo Janssen in staat, de coureurs van Team Raats die deze zomer vele kilo’s kwijt is geraakt? Marcel Witte is voor De Amstel dé renner die het moet gaan maken. Hij klaagde twee weken geleden in Montfoort na afloop dat hij renners móest passeren, dat hij zo hard ging dat hij als het ware ‘spontaan’ groepen renners voorbij reed. Alsof hij geen controle meer had over zijn eigen snelheid…, hij kon domweg níet langzamer! Voor hem is het zaterdag in Leiden zeker tijd om definitief een bom te leggen en te zorgen voor een alles zinderende machtsexploot. ‘Amai’ bij de gedachte… Michael Breedt – met 200% goesting begonnen dit seizoen, maar kende wat materieel en fysieke pech – zal (lees moet) Marcel een heel eind kunnen volgen, top vijf is voor hem haalbaar. Wat doet Frank Egberts? Hij is zonder meer fris aan het landelijke veldrijden begonnen, nadat hij voor het laatst jaren geleden op het oude parcours van St Michielsgestel heeft gereden. Wat betreft de cross-genen komt hij uit het goede deel van Nederland: het oosten. Jan van Herwijnen wil met deze wedstrijd de weg terugvinden naar een stijgend vormpeil. Een weekend zonder cross en een dikke week met wat lichte training moet daartoe de geijkte weg zijn.
Masters.
Ook bij de Masters een deelnemerslijst met een stuk of 30 namen. De grootste kanshebbers komen uit Zuid-Holland. Topfavoriet is Lars Rietveld: op de weg een topper en ook in het veld niet uit de voorste gelederen weg te slaan. Niet voor niets staat hij op de 3e plaats in het landelijke regelmatigheidsklassement veldrijden van dit seizoen. Mocht hij of zijn materiaal haperingen vertonen, dan is er namens Zuid-Holland altijd nog Richard Visscher die zeker aanspraak zal willen maken op de overwinning. Na deze twee mannen komt pas de eerste Noord-Hollandse kanshebber in beeld, titelverdediger Ronald Rol zal er alles aan doen zijn titel te prolongeren, maar zal daarvoor de wind flink in de rug moeten hebben. De Amstel stuurt een kwartet het strijdgewoel in: Jeroen Verhoeven, Jeroen van Hoeijen, Pierre Deen en Willard Gerritsen. De beide Jeroenen hebben het psychologische voordeel dat ze beiden als eens de districtstitel hebben veroverd op het parcours in Leiden, maar ja: ‘prestatie uit het verleden bieden helaas geen garantie voor de toekomst…’ Jeroen Verhoeven lijkt op dit moment nog niet in zijn beste vorm te steken, dit in tegenstelling tot Willard Gerritsen die op het – naar het zich laat aanzien – droge parcours zijn startsnelheid en hoge basissnelheid in theorie om moet kunnen zetten in een hoge klassering. Podium? Pierre is nog een ‘groentje’ in de moddersporen, maar kan op een snelle parcours als ‘dark horse’ misschien voor een verrassing zorgen.
En verder?
Bij de Junioren vooralsnog geen Bertrand Hartemink of Dylan Groenewegen, maar….. op het DK kan je altijd starten, ook zonder voorinschrijving, dus het is niet gezegd dat er niet meer Amstelrenners dan genoemde Amateurs/Masters aan het vertrek verschijnen. Wel bij de Junioren de ex-/halve Amstelrenner Bart Harmsen. Gezien zijn opmerking bij het bericht hieronder over de avonturen van renner Gerritsen tijdens de parcoursverkenning in Leiden, is hij serieus bezig met de voorbereiding op het DK. En als je zoals Bart in een landelijke wedstrijd bij de eerste 10 kunt eindigen, dan moet je op het DK het podium kunnen halen, toch?
De omgevingsfactoren:
Tot slot parcours, banden en bandenspanning: vragen die de serieuze veldrijder altijd kwellen. Welke wielen zitten er in de kofferbak? Een setje rhino’s mag niet ontbreken. Natuurlijk zijn bij aanhoudend droog weer tubes met grifoprofiel ook aan te raden. De bandenjongens zullen afhankelijk van de ondergrond hun groene of zwarte mudbanden gebruiken, dan wel een challenge grifo vouwversie. Willard Gerritsen, die afgelopen zondag op verkenning was in Leiden, zette zijn indrukken op ‘papier’. Let op: de redactie staat niet in voor de juistheid van de informatie die hieronder door Willard wordt verspreid: misschien probeert hij zijn concurenten op een dwaalspoor te brengen!
Parcours volgens Willard:
Op http://www.swift-leiden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=668:het-swift-crossparkoers&catid=118:crossnieuws&Itemid=121 is een plattegrond van het parcours met foto’s te vinden. Let op! Er is een verassing, er wordt met de klok mee gereden. In het rondje een lange strook asfalt na de start, chicanes op gras, 2 steile klimmetjes en 2 steile afdalinkjes en een flauwe afdaling dwars over een gladde grashelling. Hierdoor was zondag na 36 uur regen de bandenkeus voor dat moment duidelijk: maximale grip. Echter in de loop van de wedstrijd droogde het parcours aardig op door zon en wind, dus als het deze week droog blijft kan de situatie weer volledig anders zijn, vooral als je in ogenschouw neemt dat er lange snelle rechte stukken zijn. Overigens hoef je behalve bij de 2 planken met los zand ertussen (zie foto) nergens van je fiets.