Jeugdlid = Trainen = Koersen

Jeugdlid bij De Amstel. Wat betekent dat? Hieronder de nodige informatie over het Jeugdbeleid van onze club.

Ontwikkelingen
De afgelopen jaren hebben we een sprong gemaakt met het aantal jeugdleden. Ook hebben we onze trainers aangevuld met enkele nieuwe trainers. Hierdoor kunnen we voor alle renners vanaf 7 t/m 14 jaar gevarieerde en uitdagende trainingen aanbieden. We hebben op dit moment zo’n 30 jeugdleden. En we blijven groeien. Dit is bijna een verdubbeling in een paar jaar tijd. Als club zijn we daar uiteraard heel erg blij mee. Zeker als je kijkt naar de landelijke ontwikkelingen waar het aantal jeugdlicenties blijft afnemen.

Met het groeiende aantal leden botsen we ook op de beperkingen van onze accommodatie. En we hebben gekeken naar hoe actief onze leden zijn bij wedstrijden.

En in de deelname aan wedstrijden hebben we de groei niet teruggezien. De deelname aan regiokampioenschappen, interclub en landelijke wedstrijden blijkt een relatief kleine en steeds dezelfde groep te zijn. Een te groot deel van onze leden heeft geen wedstrijd of startlicentie. Ook bij de wedstrijdtrainingen op donderdag is de opkomst te laag. Dat past niet bij onze club.

Als je de vergelijking trekt met bijvoorbeeld voetbal dan is daar altijd het uitgangspunt dat je er bent bij de trainingen, dat je in het weekend meedoet bij de wedstrijden van je team en dat je als ouder actief bijdraagt aan de club (bardienst, rijden naar wedstrijden etc.). Alleen is bij voetbal het team, de competitie en wedstrijden direct geregeld en vastgelegd. Wielrennen is wat dat betreft anders, je kan niet snel vijf fietsen en kinderen kwijt in een auto, maar het uitgangspunt willen wij ook bij onze club. Jeugdlid = Trainen = Koersen. En ouders die daar waar mogelijk actief ondersteunen.

Het kan altijd een keer voorkomen dat het rijden van een wedstrijd niet uitkomt. Het vraagt ook veel van ouders en begeleiders. Wedstrijden zijn niet altijd om de hoek, in een gezin heb je met meer activiteiten te maken en een weekend is zo vol gepland. Maar met een grote groep jeugdleden is er ook een grote groep ouders met wie we samen naar oplossingen kunnen zoeken zodat wedstrijden rijden wel past. Wielrennen is een ook uitdagende sport waar het niveauverschil in de jeugd soms erg groot kan zijn. Maar ook dat is geen reden om niet of nauwelijks mee te doen aan wedstrijden. In ieder geval niet voor leden van WV de Amstel.

WV de Amstel DNA
Wielervereniging de Amstel is een club waar plezier in de sport en het actief deelnemen aan wedstrijden hoog in het vaandel staat. We richten ons als club meer op de wedstrijdrijder dan op de toerrenner. Vandaar dat onze naam ooit is aangepast van Wielren & Toer Club de Amstel naar WV de Amstel (Wielervereniging). Bij de jeugd willen we die insteek ook uitdragen. Onze trainingen zijn gericht om jezelf te verbeteren en om wedstrijden te rijden. De trainers zijn ook zo opgeleid. Met als uiteindelijk doel om de jeugd een soepele aansluiting te bieden op het niveau bij de Nieuwelingen en Junioren. Bij ons trainen en het deelnemen aan wedstrijden draagt er aan bij jezelf, op je eigen niveau, als renner te verbeteren. We verwachten geen prestaties, wel inzet, interesse en toewijding. En het is ook gewoon het leukste: koersen met elkaar.

Enquête en gesprekken
In juni 2024 hebben de jeugdcoördinatoren Peter, Sander en Herman een enquête uitgezet en gesprekken gevoerd met diverse ouders en trainers. De respons op de enquête kwam voornamelijk van ouders van wie de leden al actief deelnemen aan wedstrijden. Bij sommige leden is er (nog) geen interesse in het rijden van wedstrijden of is aangegeven dat er weinig wedstrijden zijn in de directe omgeving of dat reistijd en een drukke agenda een belemmering vormen. De trainers geven aan dat de trainingen soms een beetje te veel bezighouden is en te weinig sporten.

De leden die al met veel plezier wedstrijden rijden en de ouders die dat enthousiast ondersteunen willen we heel graag behouden. En die groep willen we groter maken. Dat is wat de club wil en voor staat.

Als een kind geen interesse heeft in het rijden van wedstrijden, dan moet je je toch afvragen: is de sport wielrennen dan wel iets wat bij mijn kind past. Fietsen is gezond en heel laagdrempelig. Je stapt op en je gaat fietsen. Maar daar zijn onze trainingen niet voor bedoeld. We willen onze vrijwillige trainers een gemotiveerde groep renners voorschotelen. Dat geeft hen en ons energie.

Aanbod van wedstrijden
Het aanbod van wedstrijden (vooral interclub, bedoeld als instap wedstrijden voor de jeugd) is beperkt in de regio. Daarnaast is er een gebrek aan deelnemers en mede daardoor wordt de animo om wedstrijden te organiseren beperkt. Een vicieuze cirkel die we willen doorbreken. Hierover zijn we in gesprek gegaan met de andere clubs uit de regio (groot) Amsterdam. Op deze manier kunnen we in 2025 weer een iets breder aanbod bieden aan onze leden en alle andere jeugdwielrenners in de regio. Dat neemt niet weg dat de wedstrijden die er wel al zijn gereden kunnen worden. En een keer naar Bocholtz in Limburg rijden voor een klimkoers is altijd de moeite waard!

Verandering
De verandering die wij als club willen realiseren is dat onze jeugdleden deel gaan nemen aan de wedstrijden die er zijn. Vooral van jeugdleden vanaf categorie 3 (10 jaar en ouder) verwachten wij dit. Dit betekent dus ook dat ieder lid vanaf categorie 3 minimaal een startlicentie heeft aangevraagd bij de KNWU. Ook op de trainingen verwachten wij een positieve en sportieve inzet. We willen als club zien dat in een weekend waar wedstrijden zijn, zoveel mogelijk van onze leden daaraan deelnemen. Lokaal, regionaal of landelijk. We willen dat ieder lid door het jaar heen aan meerdere wedstrijden deelneemt. Nogmaals, zonder enige druk op presteren. Lukt wedstrijddeelname niet dan gaan we als club het gesprek aan, met de renner en de ouders, om te kijken wat de drempel is, of we die weg kunnen nemen of dat wielrennen bij WV de Amstel dan toch niet is wat past.

Aanpak
Bij de trainingen werken we met drie groepen. De groepsindeling is op basis van vaardigheden en snelheid van de kinderen. Het idee is dat de leden doorstromen naar de laatste groep waar ze als ouder jeugdlid voorbereid worden op rijden bij de Nieuwelingen. Groep 1 richt zich op basisvaardigheden. Groep 2 focust op uitbreiden vaardigheden, veiligheid en langzaamaan werken aan prestatieniveau. Groep 3 biedt specifieke wedstrijdtraining en conditie/kracht trainingen. Op dinsdag 4 maart om 19:15 organiseren wij een ouderavond waarin ook de manier van trainen zal worden toegelicht. Daarnaast gaan wij het wat duidelijker maken als een kind volgens ons klaar is om wedstrijden te gaan rijden. Een diploma/certificaat waarop staat dat je wedstrijden kan rijden (bijvoorbeeld: klikpedalen, schakelen en veilig rijden in groep).

Na het behalen van het diploma/certificaat is het verplicht om op donderdag mee te doen met de wedstrijdtraining.

Na de donderdag training bespreken de aanwezige trainers met de leden welke wedstrijden er het komende weekend zijn, wie waaraan meedoen en wat een ieders doelstelling is daarvoor. Vanuit de club houden we een wedstrijd kalender up to date.

Wedstrijden die WV de Amstel zelf organiseert voor de jeugd zijn verplicht om aan deel te nemen (regiokampioenschap van Amstelland, interclubwedstrijd, clubkampioenschap). Past het echt een keer niet, dat snappen we best, neem dan contact op met een van de jeugdcoördinatoren.

Een van de tips die we kregen bij de enquête is om een buddysysteem te introduceren, de meer ervaren jeugdleden die wedstrijden rijden koppelen aan beginnende jeugdleden voor tips en plezier beleving van wedstrijden. Daarnaast werd het idee geopperd om per groepje categorieën (bijvoorbeeld 1+2, 3+4 en 5 t/m 7) een coördinator aan te stellen zodat binnen die groepen wat teamvorming ontstaat en korte lijntjes om samen op te trekken naar, bij en van wedstrijden. Ook willen de trainers meedenken hoe zij een rol rondom de wedstrijden kunnen hebben. Dit vinden wij hele leuke ideeën en daar gaan we mee aan de slag!

Ondersteuning
Als er geen eerdere ervaring is met wielrennen dan is het best wel lastig om je weg te vinden in het wielrennen. Een chip van MyLaps is vaak gewenst of zelfs geëist. En bij landelijke wedstrijden moet het verzet van de racefiets aan specifieke eisen voldoen. Voor iedereen is dat lastig uitzoeken. Maar daar zijn wij als club ook voor. Alle vragen zijn welkom en schroom niet om ze te stellen in de ouder app-groep of stap tijdens een training op de jeugdcoördinatoren of trainers af. We willen je altijd helpen!

We gaan in ieder geval op de site meer informatie delen over het rijden van wedstrijden en wat daarbij komt kijken.

Van nieuw lid naar wedstrijdrijder
Onze club biedt nieuwe leden gratis drie proeftrainingen aan. Als je kind daarna lid wilt worden dan kan aanmelden via de website en (direct of na verloop van tijd) een start- of wedstrijdlicentie aanvragen bij de KNWU. De club biedt startende leden de mogelijkheid om gebruik te maken van een leenfiets en helm. In de eerste 3 maanden zijn de trainingen gericht op het ontwikkelen van vaardigheid op de racefiets waarna een diploma volgt. Van de ouders wordt verwacht dat zij op zoek gaan naar een racefiets voor hun kind. Vanzelfsprekend zijn jeugdcoördinator/ trainers beschikbaar voor advies en vragen. Mocht het om financiële redenen niet haalbaar zijn wordt meegedacht over een oplossing vanuit de club.

Als een nieuw lid eenmaal een diploma, een eigen racefiets heeft en op de donderdagen meetraint gaan we kijken naar wat voor wedstrijden bij hem of haar passen.

De winterstop/periode
De trainingen op de weg eindigen eind september of begin oktober. Daarna gaan we niet stilzitten natuurlijk. Cross = Boss! Al zijn de crosstrainingen niet verplicht, het is wel wenselijk dat de leden zoveel mogelijk aansluiten. De cross biedt op een laagdrempelige manier bij aan stuurvaardigheid, techniek en kracht. Trainen op de donderdagavond bij de Ouderkerplas mag ook op een mountainbike. Ook tijdens het crossseizoen is er volop aanbod van wedstrijden. Zeker in de directe omgeving is er met de Amsterdamse Cross Competitie een meer dan geweldig aanbod van wedstrijden. Ook bij deze wedstrijden mag je met een mountainbike meedoen.

Landelijke crosswedstrijden zijn wel een stuk uitdagender. Bij interesse daarvoor neem dan contact op met de jeugdcoördinatoren.

Daarnaast biedt de Amsterdamse Baanwielerschool een hele leuke training op de wielerbaan bij Sloten. Wil je daar meer over weten neem dan ook contact op met de jeugdcoördinatoren.

Vragen?
Stel ze in de ouder app-groep. Kom naar de ouderavond op 4 maart a.s.. Spreek Herman, Peter of een van de trainers aan bij de trainingen.

Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat onze leden, en jullie kinderen, met veel plezier deel kunnen nemen aan de sport wielrennen!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑