Kantklossen in Drenthe.

Bert Jan Hamer wilde zijn clubgenoten graag eens kennis laten maken met zijn nieuwe leefomgeving en via het forum van WTC De Amstel had hij al gauw een ploeg bij elkaar voor de Omloop door het land van Kleine Hein (Emmen) van zaterdag 26 maart. Pierre Deen, Dolf Kloosterziel, Marcel Witte en hijzelf vormden het gezelschap, dat voortaan door het leven gaat als de kantklossers, maar daarover meer.

Bermsteek
Bij de betere omlopen, dus met wind, valt de slag meestal van achteren. Na een paar keer draaien en keren ging het peloton na 5 km volkomen op de kant en begonnen de eerste creatieve patronen te ontstaan. Hierbij worden verschillden technieken gehanteerd, maar de meest beproefde is toch wel de bermsteek, gevolgd door een terugslag, waarbij men met het voorwiel het achterwiel van de voorliggende meeneme. Je bent dan ‘de kant-klos’, en dat geldt niet alleen voor de liggende partij, ook alle renners daarachter moeten dan steken laten vallen.

Zodoende moest Pierre, eerst gegroepeerd en later alleen, in een afmattende achtervolging op het peloton. Bij kilometer 35 keerde hij via de wagens, volledig uitgewoond terug in de warme buik van het peloton, uiteraard gezien voor de overwinning.

Getwijnde Kruisslag
En het had zo mooi kunnen zijn. Bert Jan had als wegkapitein zichzelf en Dolf opgedragen Pierre en Marcel zo lang mogelijk uit de wind te houden en hen dan met nog 20 km te gaan voorin het peloton te brengen. Pierre zou dan demarreren en Marcel afstoppen. Mocht de ontsnapping ongedaan worden gemaakt zou Marcel het op het klimmetje doen, waarbij Pierre op zijn beurt het stopwerk zou doen. Bert Jan hield zich aan de afspraak, tot ver in de finale bleef hij het overzicht bewaren, nam Pierre zelf mee naar voren, maar die bleek helaas al afgeserveerd te zijn.

Verwrongen slag
Marcel kan het oude ambacht van wielvlechten weer oppakken want hij was de grootste kantklosser van het stel. Hij stond na 25 km, met een door pijn verwrongen gezicht met zijn wiel te zwaaien na een onvervalste bermsteek. En van Dolf was ook al een tijdje niks meer gezien. Tegen het einde van de koers zag BJ Marcel en Dolf in tegengestelde richting (!) fietsen.

Dolf en Marcel hebben toen rechtsomkeer gemaakt, zich aan gesloten bij een tweede peloton en werden toch in de uitslag opgenomen. Dit staaltje klossen bleek het gevolg van een fout in het patroon: zij waren in de verkeerkantklossende richting gestuurd wat in hun voordeel uitpakte. Uitslag.

Losjes, losjes, losjes,
Vliegen doen de klosjes,
Van den éénen kant,
Naar den andren kant.

5 gedachten over “Kantklossen in Drenthe.

  1. Leuk relaas, met een (bijna) waarheidsgetrouw wedstrijdverslag. Trouwens logisch dat ik de wegkaptein was, met al mijn parcourskennis als lokale renner. Volgende wedstrijd bij mij in de buurt is volgende week in Delfzijl, de week erop in Denekamp. Beide komen praktisch bij ons door de straat!

  2. Pierre, hierbij mijn verslag..

    Rustige koers, er werd hard gereden en niet heel veel valpartijen. 2 keer achter een valpartij gezeten maar al gauw weer terug in het peloton. in de laatste 3 km op kop gereden en vervolgens als 5e de laatste 500 meter in. ik dacht dat ik het wel ff waar zou maken om podium te rijden tot ze voor me onderuit vlogen en ik eroverheen vloog. gelukkig op het gras geland en heb er niets van overgehouden! ik werd uiteindelijk 51e en nike werd 11e. ( zij zat aan de andere kant van de weg en kon net om de valpartij heen)

  3. @Riajanne
    That’s the spirit! De dood of de gladiolen! Ze hebben het daar op dat parcours trouwens wel mooi geregeld, dat als je er naast komt je niet meteen in een boom hangt. Volgende keer beter.

  4. Even iets heel anders, mij werd gemeld dat er een jasje van de club is achtergebleven met de initialen mjv. Ik kan hier niet zo snel een deelnemer bij bedenken, maar mocht je iets missen, contact ons dan even.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑