Schitterende waaiereditie van de Ronde van Nes aan de Amstel (update)

Vrijdagavond 31 mei jl. vond de 56e wielerronde van Nes aan de Amstel plaats. Het was een prachtige editie. Een strakke noorderwind op de Nesserlaan zorgde voor veel waaiers. Dat maakte de koersen snel en zorgde voor spannende finales. Aansprekende winnaars konden worden bijgeschreven op de lange erelijst van de ronde. De mooie solo en overwinning bij de nieuwelingen van het Franse talent van WV de Amstel Phaeroun Chaillou sprak tot de verbeelding. Hij is woonachtig in Nes a/d Amstel en dat gaf een extra tintje aan deze overwinning. De dames van WV de Amstel zorgde voor een compleet ‘thuis’ podium. Vorig jaar greep ze net mis maar vrijdag was Rosan Koper overtuigend de sterkste. Ook zij kwam solo over de streep en bleef haar clubgenoten Josien van der Wal en Else Dekker ruim voor. Verder wonnen Patrick Bos (Elite) en Wouter Lips (Sportklasse).

Wind scherprechter

Om 19.30 uur gaf Femke Markus het startschot. Bijna 200 deelnemers, verdeeld over 4 categorieën begonnen aan een zware omloop over het prachtige, verkeersvrije parkoers van 12 kilometer. De renners werden gesteund door veel supporters rond het parkoers en bij de finish voor Cantina del Corazon.

Bij de Elite en Amateurs was de wind direct scherprechter. Dit maakte de koers erg geanimeerd met meerdere waaiers die elke ronde ontstonden en soms weer samen kwamen. Het peloton viel tijdens de eerste ronde direct uiteen in verschillende groepen. De kopgroep bouwde de voorsprong verder uit en na vijf ronden (65 Km) kwam oud Amstelvener Patrick Bos als winnaar over de finish nadat hij zich ook in de tussensprints al had gemanifesteerd. Hij sloeg een gat van bijna vijf seconden op nummer twee Bart Vreugdenhil. Jop Kras nam als nummer drie plaats op het podium. Onze gastwielrenners uit Oeganda, Kenia en Tanzania manifesteerde zich uitstekend. Ze hadden het moeilijk met de omstandigheden maar reden de koers allemaal knap uit.

Zelfde beeld bij sportklasse, dames en nieuwelingen.

Ook de sportklasse (48 km) maakte er een spannende koers van. Een beslissende vlucht van 8 koplopers bepaalde de einduitslag. Wouter Lips uit Beverwijk won de eindsprint voor Bas Rijs en Amstelrenner Guido Croon. Laurent Molenaar van De Amstel zat ook mee en werd 7e.

Bij de Nieuwelingen sprak de mooie solo en overwinning van het Franse talent van WV de Amstel – Phaeroun Chaillou-  tot de verbeelding. De ‘Nesser’ deelde het podium met Stijn Vlieland en Bodhi Klein.

Ook het peloton van 40 dames maakte er een prachtige koers van. De drie ronden werden in recordtempo afgelegd. Nadat ze vorig jaar had misgegrepen was Rosan Koper nu zeer blij met de overwinning. In het interview met speaker Johan Mulder onderstreepte zij dat een overwinning in de ronde van Nes a/d Amstel bijzonder is en dat ze er trots op is dat ze die nu aan haar erelijst kan toevoegen. Josien van der Wal en Else Dekker maakte het WV de Amstel podium compleet.

Uit de grote belangstelling en positieve reacties maakt de tevreden organisatie op dat ‘De omloop van Nes a/d Amstel’ nog altijd zeer populair is bij renners en publiek. De organiserende supportersvereniging kan terugkijken op een goed verlopen evenement en bedankt alle vrijwilligers.