Vogezenweek: nog niet in een plooi gelegd

De kaarten lijken al aardig geschud in de Vogezenweek voor de Amstelcoureurs, maar de plooi is zeker nog niet definitief. Zo lijkt soms met twee etappes te gaan dat de etappewinnaar sterker is dan de beoogde eindwinnaars. Of zien we iets wat er niet is? We blikken terug op twee koersdagen.

Dinsdag

Samenwerken is de ‘key’. De organisatie had de route en de etappenaam weer mooi uitgedacht. Van standplaats Gérardmer de Schlucht op, en weer af (‘we zaten allemaal tussen de auto’s), en dan verder omgekeerd van de maandagetappe. Twee cols en vervolgens een stuk Routes de Crêtes op en af. Downhill naar La Bresse en finale rijden op de Grosse Pierre. Samenwerken dus, tot het niet meer nodig was. De groep met Maud Wiersma (sloot maandag aan), Josien van der Wal (ex-schaatser langebaan) en Peter Vermeulen reden héél lang voor de winst, want je moet nooit een eerste startgroep onderschatten. Josien deed waar ze goed in was; sprinten voor de eerste premie. Met 980 watt op haar meter ging het er serieus aan toe op de top van de Schlucht!

Daarna gebeurde er weer zo veel dat je er moeiteloos een boekwerk mee zou vullen. Een meelifter in het wiel? Dan moet je niet bij Tim Schreurs zijn. Scherp zijn in het verkeer én koersen: geen lekkere combinatie, blijven opletten, het ging allemaal goed. Ook de AmstelMasters hadden weer veel onderlinge strijd waarbij de ene dag de andere dag niet was. De Amstelvrouwen keken voor winst naar elkaar en reden tegen elkaar, met dank aan de (gemengde) startgroepjes.

In de finalekilometers op de Route des Crêtes was een grote groep ontstaan, met hardrijders als een Joppe van der Weerdt en een Joris van Nieuwkerk*. Met alleen groepje ‘Maud-Peter’ (Josien had ze eerder moeten laten gaan) nog ervoor moest winst eenvoudig binnen handbereik zijn. Maar, wat stond in hoofdstuk 3, lid 4, van het Reglement? Wanneer 1 persoon stopt bij de verzorgingspost, dan wacht de hele groep. En dat geschiedde.

Met de top van de Grosse Pierre werden Maud en Peter toch nog voorbij gesneld door een ontketende Joris, gevolgd door Simon Polstra en eerste vrouw Renée. Maud nog knap zevende op haar eerste dag. Renée nog steeds leider in het klassement, op wat meer afstand van Elyse.

Lars en Koos maakten er weer een fraai een-tweetje van. Twee secondjes voor Koos erbij omdat Lars zich vergiste in de finishstreep. Blijven opletten tijdens de avondbriefing!

Lars in actie. Foto gemaakt door rivaal en runner-up in het klassement Koos! #fotosonderwegmaakikzelf

 

Woensdag

Tijd voor een rustdag? Nee, maar vooruit, we houden het kort. 26 kilometer totaal, maar wel all-out! Lekker vanuit Gérardmer de D417 zes kilometer in licht dalende lijn ziedend omlaag (wind tegen), naar een rotonde. Draaien en terug omhoog (wind in de rug) naar rotonde vlak voor Gérardmer. Draai maken en terug na vier kilometer de slotklim van 3,2 kilometer. Niet te steil, buitenblad kon.

Met zeven(!) startgroepjes kort achter elkaar leek alles op een zakdoek samen te komen voor de slotklim. Dat klopte in zekere zin ook, behalve dat er een file van auto’s was ontstaan achter de eerste drie samengekomen groepjes. Onderaan de klim was het komen en gaan van de aanvallen. Het plan van Joppe werkte het beste, hij keek na de laatste bocht niet meer achterom en won de sprint, erg sterk. Elyse trapte het gaspedaal ook stevig in en ging vol vertrouwen als eerste vrouw de streep over. Renée stapte vandaag niet op, belangrijke koers in de Ardèche komende week kreeg voorrang. In het klassement is Elyse nu de leider.

Koos en Lars hadden weer een schitterende battle tot aan de streep. Lars vergiste zich wéér in de finishlocatie, corrigeerde en eindigde in het wiel van Koos.

Een halve rustig voor de meeste renners vandaag. Het moment om nog fris op de groepsfoto te staan!

 

Nog twee zware en vooral warme dagen te gaan. Donderdag een kans voor de vluchters? En vrijdag … een mega slotrit met ruim 3000 hoogtemeters … is nog te ver weg nu.

Prijsvraag

Wat doet Joris – de winnaar dinsdag en op kop in het zwart – hier op de klim? Hij hield het lang vol. Weet je het, plaats het in de comment.

(Hint: het heeft met crossfit te maken.)

 

2 gedachten over “Vogezenweek: nog niet in een plooi gelegd

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑