WK Gravel: de hype voorbij

Is er iemand die gemist heeft dat in België het 3e WK Gravel plaatsvond (spoiler: Van der Poel en Vos hebben gewonnen)? Vermoedelijk niet. Uiteraard was De Amstel er bij met een aantal renners en rensters. Koos Jeroen Kers wist zelfs de bronzen plak te bemachtigen. Een verslag van weer een bijzonder weekend.

Vorig jaar was het al genieten in het Italiaanse Veneto (zie verslag onderaan – met uitgebreide achtergronden van het gravelen an sich) en toen werd er al een “Amstel-medaille” behaald. Ook nu was dat het geval: KJK stond toch maar mooi op het podium als derde in de cat 35+ (nadat hij vorig jaar nipt het podium miste). Verder kan je ten opzichte van vorig jaar alles dubbel tellen qua aantal deelnemers (ca 2500 nu) en qua toeschouwers (wat was het druk op veel plaatsen en wat barstte Leuven uit zijn voegen) en datzelfde gold ook voor de kwaliteit van de deelnemers.
Okay het parcours was wellicht wat minder uitdagend dan in Italië, maar er zat alles in. Draaien en keren, asfalt, gravel, zand, héél lange bospaden en een aantal hellingen. En vooral heel veel aanmoedigingen en sfeer. Laat dat maar over aan de Belgen.

In kort bestek de prestaties van de Amstel-leden.
Op de zaterdag reden de Elite-Dames Riejanne en Femke Markus en Amber Kraak. Riejanne deed het beste en probeerde nog naar de eerste groep te soleren. Zij werd 7e. Femke won de sprint van de grote achtervolgende groep en werd 8e, met daarin ook Amber Kraak. Sterk.
Op de zaterdag kwamen ook de rest van de damescategorieën en de oudere mannen in actie. In de Dames 19 – 34 reed Ingeborg Kers naar een keurige 47e plek. In de 40 – 44 klasse dieselde Suzanne Mulder naar precies dezelfde plaats als in 2023: 19e.
In de 55 – 59 klasse stonden Caspar Hermans, Auke Broex en Pierre Deen te trappelen om een goede klassering te behalen. Auke kon een uurtje mee, maar zijn bobijntje was daarna helemaal af en hem restte een DNF (“kon niet anders”). Caspar reed in een goede groep naar een knappe 23e plaats, terwijl Pierre op slechts drie minuten daarna als 54e over de streep bolde.
Op zondag was het parcours verlengd met één extra lus rond Leuven (van 135 naar 180) en daar mochten de andere mannen zich op uitleven. In de mannen 19 – 34 jaar bespeurde de redactie Matthew Overste op de 82e plaats en Sam Hutzezon op plaats 390. Ronald de Waal (vanaf komend jaar weer een echte Zeeuw) en Raul Woudstra zaten lang bij elkaar in de 45+ en werden 116e en 108e. Michael Breedt reed daar ook (op zijn nieuwe stalen ros) naar plek 180, maar wél gefinisht!
En dan was er de onverslijtbare Koos. Vorig jaar vierde op het ultrazware parcours, maar ook hier zat hij de hele koers goed voorin. In een tijd waarin hij ook in de 19+ voor de medailles had kunnen strijden werd hij heel knap 3e in zijn categorie.
Zo kwam er dan een einde aan een lang en mooi gravelseizoen. De UCI series is toch wel een schot in de roos met mooie koersen en een unieke afsluiting met een fantastisch WK.

Het WK Gravel: molto spettacolo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑