Cross-seizoen nu echt van start: ACC en ander off-road

Afgelopen zondag is voor de meeste Amstelrenners het cross-seizoen écht van start gegaan. Met mooie en verrassende wedstrijden bij de WVA op Sloten. De crossers pur sang waren al wat langer actief in het veld. Een (zo goed) overzicht van deze off-road-belevenissen.

Voor de oudjes was het de Dolfinariumcross in Harderwijk, daarna jarenlang de cross in Dordrecht en de laatste jaren is het de Kleebergcross in het Zuid-Limburgse Mechelen: de seizoensopener in Nederland. Het tweede weekend van september al. De familie Takken was er bij. Maxime heel mooi derde bij de Nieuwelingen. Verwacht daar overigens geen omloop over de heuvels, het is voornamelijk een technisch draai- en keer parcours met enig hoogteverschil rondom sportvelden. Oudere zus Roxanne deed er nog een schepje bovenop: eerste bij de overall verzamel Dames zonder Elite!
Bij de Masters lieten Michael Breedt en John Behrens hun gezicht zien. Nog even inkomen voor ze: 18e en 24e. Ook Jort de Boer was aanwezig, net buiten de eerste dertig.
De jongste Nieuwelingen toonden ook hun gezicht buiten de ACC. Nikolai Ivakhov zat gewoon lekker mee in het landelijke pak. Blijf dat doen!

Na enkele weekenden met regionale crossen (waar ongetwijfeld ook Amstel bij zat) was er zaterdag 12 oktober de parkcross van Montfoort (bij Woerden) op het programma. Traditioneel glibberig (nat of droog maakt niet uit daar) en traditioneel ook vers gemaaid gras. Een echt kort en krachtig postzegelrondje voor de liefhebber, continu draaien en keren over lastige schuine bochtjes. De trainer-van-dienst aan de Ouderkerkerplas had vermoedelijk enkele Nieuwelingen daar heen gestuurd. We tellen Quinten de Jong, Nikolai Ivakhov en Max Baars. Geen prijzen wel nieuwe ervaringen. Bij Nieuwelingen meisjes wederom Maxime Takken met een derde plaats. Bij de Amateurs en de Masters reden Stephan Scherpenisse en Jan van Herwijnen hun eigen achterhoedegevecht.

ACC Sloten

Dit jaar geen Nieuwveen als opener, maar de WV Amsterdam op Sportpark Sloten. Ed Bosse en zijn mannen/vrouwen hadden een echt mooi parcours weten uit te zetten binnen de mogelijkheden van het sportpark. Dit keer andersom, rechtsom dus. Ook niet zo lang meer, de snelste rondetijden lagen tussen de 6 en 7 minuten. Listige glibberstukjes en heerlijke schuine kantjea, klim, daal & draaien rondom het talud. En je kon ook nog lekker doorrijden op veel stukken. De ACC is niet voor de zuivere crosser: banden breder dan 33mm zijn toegestaan, net zoals MTB’s. Volop keuze dus, dat maakt de wedstrijden juist zo toegankelijk, levendig en afwisselend!

Wedstrijden

In alle categorieën een meer dan goede opkomst door de Amstelrenners. We noemen er enkelen, volledige uitslagen op de website van de ACC. https://amscrosscomp.nl/uitslagen-2024/

Bij de Jeugd A een lekker begin voor Kees Vermeulen, derde. Bij de Jeugd B werd Briek Pelgrim tweede. De Jeugd C ging Isaac Caderius van Veen er met de derde plaats van door.

Bij de Nieuwelingen was Nikolai Ivakhov de eerste Amstelrenner op plek 7, met Max Baars op plek 11. Een lekker dubbel weekend zoals we dat noemen.

De Dames reden hun wedstrijd direct ná de start van de Masters 45+. Dat gaf ongetwijfeld voor enkelen wat inhaalperikelen. Of deze nieuwe opzet geslaagd is zullen we later zien; het startveld om 11.45 was wel enorm groot! Ingeborg Kers rijdt al haar wedstrijden op 1(!) fiets: Canyon Inflite. En zaterdag beste Amstelrenster, op plek 5, net voor Rosan Koper. Tessa Sandberg nog mooi binnen de top tien, achtste.

Rosan boven en Ingeborg onder, in een beeld gevangen. Foto’s WVA

Bij de 45+ wat nieuwe gezichten, altijd goed om te zien. Maar dan moet wel de transponder worden meegenomen en/of werken. (Michiel Verspuij en Peter Vermeulen). Vermoedelijk na het succes van het WK Gravel had Raúl Woudstra (een rechtsafstapper) bedacht dat het crossen hem ook wel zou liggen. En hoe, als een raket schoot hij vanuit het diepe achterveld na de start naar voren. Knap eindigend op plek 5, net na Sander Boerkamp. Die deed Sloten er ‘even’ bij voor de startpunten: volgende week eerst Marathon van Amsterdam lopen.
Michael Breedt en John Behrens hebben hun training na Mechelen kunnen uitbouwen. Onbereikbaar Michael op 1, die zijn hele wedstrijd geheel zelf kon indelen. De luxe van de echte crosser. John weer knap op drie, daartussen Arjen Rebel (DTS) op de mtb. Verder onze aftredend voorzitter Marcel Witte ook weer helemaal terug met plek 11.

Michael Breedt is één met zijn nieuwe fiets

Bij de 45- niet helemaal verrassend dat Tim Schreurs de beste Amstelrenner werd. Hij heeft de druk weerstaan, lekker bij de top tien, negende, dan doe je het heel goed in dit veld. De plekken 11 t/m 13 werden bezet door Phearoun Chaillou, Stephan Scherpenisse en Fabio Valerio.

Volgende week zondag allemaal naar het Twiske. Weer heel anders, en toch ook een beetje van hetzelfde.

MTB

Je zou het bijna vergeten,  maar we hebben ook MTB’ers binnen onze gelederen. Puck Pinxt is er daar een van. Zondag werd ze in de Bart Brentjes Challenge (NK Marathon) heel mooi zesde bij de Vrouwen Elite. Dik vier uur koersen door het Zuid-Limburgse heuvelland. En twee weken terug op het NK MTB in Oldenzaal een knappe tiende plaats.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑